Åpenhetsloven

Introduksjon

Knapphus Energi AS som er omfattet av åpenhetsloven har plikt til å redegjøre for sine aktsomhetsvurderinger. Redegjørelsen skal offentliggjøres, og være lett tilgjengelig på virksomhetens nettsider. Redegjørelsen skal oppdateres og offentliggjøres innen 30. juni hvert år og ellers ved vesentlige endringer i virksomhetens risikovurderinger. Den skal underskrives i tråd med reglene i regnskapsloven § 3-5. Formålet med redegjørelsen er å gi allmennheten innsikt i virksomhetenes nøkkelfunn i aktsomhetsvurderingene, og hvilke tiltak som er iverksatt. 

1. Generell informasjon, våre retningslinjer og rutiner

Knapphus Energi AS driver med salg av drivstoff i bulk og fra automatstasjoner. I tillegg forhandler vi smøroljer, kjemi og drivstoff teknisk service. Produktene våre selges til privat, offentlig sektor, industri, sjøfart og landbruk. Transport av våre produkter blir kjørt av egeneide biler og innleid transport.
Vår virksomhet foregår i Norge. Knapphus Energi AS er lokalisert i Øvre Vats og på Bryne i egeneide lokaler.

Knapphus Energi AS er opptatt av å være en aktør med søkelys på ansvarlighet i alt vi driver på med. Åpenhetsloven har som formål å fremme menneskerettigheter og arbeidsforhold i næringslivet. Knapphus Energi AS er pliktet etter åpenhetsloven å utføre vurderinger og tiltak som kan påvirke negativt ihht. prinsipper som bygger på OECDs retningslinjer og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.

Knapphus Energi AS har valgt å utføre leverandørundersøkelser (leverandører over 1MNOK) må dokumentere/svare ut hvilke rutiner som foreligger ihht. Menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Ut fra leverandørundersøkelser blir våre leverandører vurdert i henhold til kravene som foreligger. Vi utfører risikovurderinger av alle undersøkelser, funn i undersøkelsene som kan knyttes til risiko for negative påvirkning av grunnleggende menneskerettigheter, arbeidsforhold og miljø, ønsker vi å bidra til at leverandør kan rette opp/løse situasjonen for eventuelle brudd for fremtiden. Som konsekvens om brudd ikke blir rettet opp i kan Knapphus Energi AS terminere avtale med leverandør.

Beskrivelse av Factlines som system og støtte for aktsomhetsvurderinger:
I vårt arbeid med åpenhetsloven og aktsomhetsvurderingsprosess benytter vi oss av Factlines’ digitale løsning og tjenester. Factlines er et norskeid, uavhengig selskap, og er spesialister på oppfølging av etiske, sosiale og miljømessige krav i leverandørkjeder. Factlines råd gir, utvikler og produserer tjenester med digital støtte for å få effektiv og etterprøvbar informasjon direkte fra leverandører og underleverandører.

Vår virksomhet gjør en årlig informasjonsinnsamling fra leverandører i form av egenrapportering. Spørsmålene i egenrapporteringen dekker kravene i FNs Global Compact, leverandørenes kjedeinnsikt og oppfølgingspraksis, i tillegg til deres vurdering av risiko knyttet til brudd på etiske retningslinjer i de aktuelle produksjonsland. Innhentingen gir grunnlag for analyse om god praksis er etablert for å overholde åpenhetsloven, lov om offentlige anskaffelser § 5 og virksomhetens egne kontrakts bestemmelser.

Våre leverandører er gjort kjent med våre etiske retningslinjer og er pålagt å opptre i henhold til disse, inkludert at de selv må sikre sin produksjon, sine innkjøp og leveranser. Dersom egenrapportering eller andre indikatorer gir signaler om avvik blir disse fulgt opp gjennom henvendelser til leverandør. Avhengig av omfang og risiko vil avvik kunne avstedkomme opprettelse av forbedringsprosjekt for å skape endringer i samarbeid med leverandør og øvrige aktører i kjeden.
Les mer om Factlines her.

2. Funn fra våre aktsomhetsvurderinger

Vi har per dags dato ikke avdekket brudd eller særlige utfordringer hos våre leverandører.

Vi har kartlagt våre leverandører over (1MNOK). Basert på offentlig tilgjengelig informasjon og leverandørundersøkelser, har vi så langt ikke avdekket brudd eller vesentlig risiko for brudd på retningslinjer- eller menneskerettigheter.

3. Våre tiltak

I og med det ikke foreligger brudd hos noen av våre leverandører blir det heller ikke satt tiltak til utbedring. Vi har tett dialog med våre leverandører hvor eventuelle avvik og brudd på menneskerettigheter skal rapporters, der vi vil iverksette tiltak og krav til utbedring.